МЕНИ

СПЕЦИЈАЛИТЕТ КУЋЕ

Телећа глава у шкембету

Рецепт за телећу главу се ретко налази, па га у рејону можда и једини служимо. Реч је о једној маси меса од око 40 килограма, од телеће главе и плећке, која се ставља у шкембе, заједно са луком, парадајзом, шаргарепом… Све се то упацује, напуни, зашије се жицама и пече око девет сати. И та опна изиграва неки сач, па се унутра све то лепо динста. Обично горњи и доњи изгори и баца се, а што не изгори, направи се као гулаш, налије том смесом. Уз то иде углавном кисела салата да разбије масноћу.

Коленице, кобасице, ћевапи...

Коленицу баримо у лонцу од двадесет килограма, заједно с мало соли, бибера у зрну, ловора. Коленице се најпре укиселе, то јест стоје у топлој води, да спадне сва она гареж, па кад дође у тањир да сладокусци могу и кожуру да једу. Уз то је неизоставан и домаћи рен. Ту су и домаће кобасице које имају специфичан укус; од чистог су меса и без адитива, а у њих иду искључиво природни домаћи зачини, попут белог лука. Гости воле и ћевапе у које иде 70% чистог говеђег меса, а и бела вешалица је веома популарна и толико је сочна да може малтене да се једе кашиком. Сами правимо кобасице и много тога.